Notícies

Titular notícies

Creen unes ulleres biòniques per a persones amb problemes de visió


Compten amb dues càmeres integrades i una pantalla led que informen a l'usuari sobre les persones i objectes circumdants.

Investigadors de la Universitat d'Oxford, a Anglaterra, han desenvolupat unes ulleres biòniques que proporcionaran major independència a persones que pateixin d'algun problema de visió. Aquestes lents, que porten incrustades dos minicàmeres de vídeo en les cantonades superiors, incorporen també la tecnologia led, que mitjançant llums de colors i indicadors de contrast informen a qui les porta de la presència d'objectes i persones, així com de la distància a la que aquests es troben.
Gafas Biónicas

La tecnologia que incorporen els telèfons mòbils i els jocs d'ordinador o les videoconsoles-dotades de càmeres de vídeo, detectors de posició, reconeixement de rostres, programari de seguiment i sensors de profunditat, entre d'altres particularitats-, fa cada vegada més prima la línia entre la realitat i el món virtual. Però aquests sistemes tenen altres aplicacions. Una d'elles és la que han desenvolupat investigadors de la Universitat d'Oxford, a Anglaterra, que han dissenyant unes ulleres biòniques que, sota l'aparença d'unes simples lents, ajudaran a persones amb diferents problemes de visió, infroma el bloc de ciències de la universitat en un comunicat.

L'objectiu és proporcionar una visió més nítida als que presenten vista ennuvolada o borrosa o als qui no poden processar imatges detallades.

"Volem ser capaços de millorar la visió de persones que han perdut aquesta capacitat o que tenen poca o gairebé cap visió", explica el doctor Stephen Hicks, del Departament de Neurologia Clínica de la Universitat d'Oxford.

A més, Hicks sosté que "aquestes ulleres han de permetre a la gent ser més independents i trobar els seus propis camins, així com detectar senyals d'alerta".

Aptes per pal·liar la degeneració macular i la retinopatia diabètica

Les ulleres biòniques resultaran adequades per a aquelles persones que pateixen els tipus més comuns de deficiència visual, com la degeneració macular relacionada amb l'edat i la retinopatia diabètica.


Segons dades proporcionades pel Servei Nacional de Salut d'Anglaterra (les sigles són NHS, de l'anglès National Health Service), al voltant del 30% de les persones que tenen més de 75 anys presenta signes primerencs de degeneració macular relacionada amb l'edat, i aproximadament el 7% pateix aquesta malaltia ocular en estadis més avançats. A més, el NHS estima que el nombre d'anglesos que pateixen aquest trastorn ocular, que per raons que es desconeixen afecta més a dones que a homes, al llarg d'aquest any se situarà en unes 239.000 persones.

Per explicar l'abast d'aquest trastorn, Stephen comenta que aquests tipus de trastorns de la visió són els que provoquen que una persona "pugui ser capaç de veure la seva pròpia mà en moviment davant dels seus ulls, però no pugui definir els dits".

Tecnologia led

Les noves lents biòniques incorporen tecnologia d'última generació. D'una banda, porten dues petites càmeres de vídeo incrustades a les cantonades superiors de les ulleres. Aquestes capturen el que l'usuari està mirant al seu voltant, mentre que una pantalla de llums diminutes, acoblades en les mateixes lents, retroalimenten la informació registrada per les càmeres amb dades addicionals sobre els objectes, persones o obstacles a la vista.

Per processar el que recullen les càmeres i recrear en les lents, un ordinador tipus smartphone reconeix en temps real els objectes que apareixen en la imatge del vídeo.

"Aquesta informació addicional ha de permetre a la gent moure per una habitació, seleccionar les coses més rellevants i localitzar objectes propers. D'aquesta manera podrà ajudar-los a mantenir independents ", apunta el responsable del desenvolupament del dispositiu.

Colors i brillantor per identificar persones o objectes

Per tal de poder diferenciar la informació facilitada per la pantalla led, els investigadors han apostat per utilitzar llums de diversos colors per indicar la presència de "persones o objectes importants, i la brillantor (la intensitat d'aquesta propietat) per indicar l
a proximitat de les coses ", explica Stephen, que suggereix que aquesta tecnologia podria fins i tot facilitar la lectura dels titulars dels diaris.

Pel que fa al preu d'aquests cristalls d'alta tecnologia, els seus creadors estimen que podria rondar les 500 lliures, "en comparació, un gos guia entrenat costa entre 25 i 30.000 lliures", segons els seus càlculs.

De moment, els investigadors estan provant l'eficàcia i viabilitat d'aquests prototips, exhibits en l'exposició científica de l'estiu de la Royal Society, que es celebra a Londres fins el proper dia 10 de juliol. A més, l'Institut Nacional d'Investigació en Salut els ha concedit un finançament per dur a terme un estudi de viabilitat durant un any i posteriorment posar en marxa un pla per testar aquest sistema en persones des de les seves cases.


FONT: www.tendencias21.net



 

Més sobre...: baja visió , discapacitat visual , cecs
Últimes Notícies