Notícies

Titular notícies

Accessibilitat a la cultura i divulgació de la nostra problemàtica


Projectes com el Festival Inclús i el Festival Simbiòtic donen visibilitat a la discapacitat.

Ens fa molta il·lusió veure créixer els projectes que varen tenir el primer impuls amb l’Aula d’Estudis Socials i l’Associació Discapacitat Visual Catalunya. Ens referim al Festival Inclús, que el 2018 va arribar a la sisena edició amb gran èxit de públic i un palmarès molt interessant, produït per FishMuvi. Sense anar més lluny, el festival s’inaugurà amb la pel·lícula Campeones, que ja estava nominada als Òscar i, hores d’ara, ja ha aconseguit el Goya a la millor pel·lícula espanyola de 2018. Un èxit immens per a la integració de les persones amb discapacitat, però també mostra el bon ull dels seleccionadors del Festival.

A l’edició passada, va tenir a prop de 2.500 espectadors, com l’any anterior i podem destacar que el Festival Inclús s’inscriu ja en el marc d’una ciutat com Barcelona, pionera en innovació i inclusió amb la voluntat d’esdevenir una ciutat que fan les persones. El festival està esdevenint una cita anual de l’agenda cultural de la ciutat i referma el seu compromís amb l’art audiovisual, la consciència social i el caràcter innovador, alhora que aglutina a entitats del Tercer Sector, professionals i aficionats/des del món audiovisual amb el públic general.

D’altra banda, el 2018 vam donar suport al Festival Simbiòtic des dels inicis. Aquest festival d’arts escèniques adaptades, organitzat per We Act Assoc., es caracteritza perquè els seus promotors engresquen els autors teatrals a incorporar les mesures d’accessibilitat des de la creació de l’obra, essent integrades pel propi autor a la seva obra. Si l’audiodescripció havia nascut com la “traducció” de les escenes visuals a la paraula, l’audiodescriptor esdevé una peça més de l’engranatge de l’obra i no un afegit. D'igual manera i, tal com s’assenyalava a la roda de premsa prèvia al Festival, es pot afegir la llengua de signes dintre d’escena, de manera que el públic oient veu una coreografia i el públic signant segueix els diàlegs de forma molt més inclusiva. En la tercera edició, varen comptar amb el suport del Teatre Lliure i es van fer tres representacions al Mercat de les Flors de Montjuïc. A una d’elles, Cáscaras vacías hi participava l’actor amb discapacitat visual Jesús Vidal, que també rebria un Goya el 2018, el de millor actor revelació espanyol. 

Últimes Notícies