Notícies

Titular notícies

Llancem el distintiu TINC BAIXA VISIÓ per reconèixer i comprendre les persones amb discapacitat visual


En el marc de la Setmana de la Visió, l'Associació Retina Catalunya i l'Associació Discapacitat Visual Catalunya B1+B2+B3 s'adhereixen al projecte Tinc Baixa Visió per donar visibilitat a les persones que tenen aquesta condició visual. Més freqüent que la ceguesa, ara per ara no existeix cap tractament farmacològic o cirurgia per a la seva correcció.

Cartell de la campanya: Si necessito la teva ajuda, tingue-ho en compte'Amb motiu de la Setmana de la Visió, l'Associació Retina Catalunya i l'Associació Discapacitat Visual Catalunya: B1+B2+B3 presenten el distintiu Tinc Baixa Visió amb l'objectiu de visibilitzar la baixa visió, facilitar la comprensió davant la problemàtica que comporta, millorar la interacció social de les persones que tenen la condició i sensibilitzar la població sobre la seva existència.
 
Associacions de persones amb discapacitat visual i especialistes en baixa visió de tot l'Estat s'han sumat a la iniciativa per donar a conèixer el distintiu i facilitar el dia a dia a les persones amb baixa visió. A Espanya, més d'un milió de persones tenen baixa visió.
 
La baixa visió és un grau menor que la ceguesa i ara per ara no té cura. Els seus símptomes es presenten en forma de visió borrosa, pèrdua de la visió central, de la visió perifèrica o d'una part del camp visual. La degeneració macular, el glaucoma, la miopia magna, la retinopatia diabètica, l’anirídia o la retinosi pigmentària i altres distròfies hereditàries de la retina o l'atròfia del nervi òptic de Leber són algunes de les malalties que causen baixa visió.
 
La baixa visió no millora utilitzant la correcció òptica adequada ni amb tractament farmacològic o cirurgia. La reducció de la visió dificulta o incapacita per a la realització de tasques de la vida quotidiana. No obstant això, la majoria de la població desconeix l'existència de persones amb baixa visió perquè passa desapercebuda. Aquest desconeixement causa una gran incomprensió, sobretot si, com passa sovint, la persona amb baixa visió mostra uns ulls i mirada aparentment sans. Tot i poder exercir algunes tasques quotidianes de forma autònoma, les persones amb baixa visió necessiten ajuda o elements de suport per realizar-ne d’altres.
 
El distintiu Tinc Baixa Visió ajuda que les persones amb baixa visió siguin reconegudes com a tals evitant així interpretacions errònies a causa de la seva visió reduïda. Aquesta condició visual comporta, per exemple, no saludar una persona coneguda, no apartar-se, caminar molt a poc a poc, ensopegar, xocar-se amb un banc, un fanal o un infant, no trobar portes d'accés o de sortida, o preguntar per alguna cosa que és molt obvi per a la resta.
 
El distintiu, que visibilitza la baixa visió fent recognoscibles les persones que tenen la condició, es pot usar sol o acompanyant al bastó blanc o gos guia, indicant amb això que qui el fa servir té una resta útil de visió, és a dir, que no és completament cega.
 
Difusió de la campanya: #TincBaixaVisió
 
Per donar la màxima difusió al llançament del distintiu, la imatge de Tinc Baixa Visió es mostrarà en suports publicitaris de mobiliari urbà de diverses ciutats espanyoles, així com en centres urbans i centres comercials. Des Tinc Baixa Visió demanen a la població que es faci fotos amb els mupis -Suports publicitaris- i les pugin a les seves xarxes socials utilitzant el hashtag #TincBaixaVisió.
 
Així mateix, les associacions de persones amb discapacitat visual i els especialistes en baixa visió col·laboraran informant als que tenen la condició sobre el projecte, lliurant el distintiu i identificar-ne els centres com a llocs integradors de persones amb baixa visió a través de cartells "Tinc Baixa Visió - aquí el tenim en compte ".
 
El suport dels i les professionals ha estat clau per a la consolidació del distintiu Tinc Baixa Visió com una eina reconeguda a Espanya. Sumen al voltant de 200 entre els quals es troben tant centres oftalmològics de prestigi com especialistes de l'oftalmologia, òptics experts en baixa visió, així com la societat científica que els representa (SEEBV), i professionals de la rehabilitació de persones amb discapacitat visual i la seva associació (ASPREH).

Cartell de la campanya: 'Si no m'aparto, tingue-ho en compte'Cartell de la campanya: 'Si t'ignoro, tingue-ho en compte'Cartell de la campanya: 'Tinc baixa visió, tingue-ho en compte'


 

Últimes Notícies